Du er her: 

Indvielse af kirkesølvet

Søndag 6/12 var der indvielse af det nye kirkesølv. Læs mere om tankerne bag udformning og materiale.

Kirkesølvet er skænket af Foreningen Bjerringbro Elværk i forbindelse med Bjerringbro Kirkes 100 års jubilæum. Kirkesølvet er designet af guldsmed Dorte Lausten (Uddannet af Bent Exner). Den kunstneriske udførelse er foretaget af sølvsmed Gregers Holt (Uddannet hos Georg Jensen).
Det er et meget smukt sæt, skabt til Bjerringbro Kirke, et unikt sølv - og guldsmedjearbejde. 

Kirkesølvet er udfærdiget i sterling sølv med forgyldning i kalk og kande. Sølvet er udhamret, hvilket giver et meget smukt udtryk. Kirkesølvet er dekoreret med blå emalje. Den blå farve er åens farve og troens farve. Den blå farve er endvidere hentet ud af glasmosaikkerne i kirken. 

Bemærkninger til de enkelte dele: 

  • Disken (tallerken til alterbrød/oblater) har en forgyldt bort rundt om fordybningen (forgyldningen har form som en flod, der løber gennem landskabet (Gudenåen). Der er endvidere 4 hjulkors, der ud over korset som symbol kan henlede opmærksomheden på Bjerringbros tilblivelse med udgangspunkt i Bjerring Mølle, med vandmølle/hjul. Floden kan endvidere henlede tanken på en af vore kernesalmer: Hil dig frelser og forsoner, hvori vi i vers 6 synger: Derfor beder jeg med tårer: Led den ind i mine årer, floden, som kan klipper vælte, floden, som kan isbjerg smelte, som kan blodskyld tvætte af. 
  • På kalken (det store bæger med vin) er der en forgyldt bort på fod, nodus og under koppen. 
  • Oblatæskens låg er emaljeret med den blå farve. På emaljen er et udskåret motiv af den sidste nadver, som samtidig er den første af rækken af nadverfejringer, som Jesus med sin indstiftelse gav den kristne menighed, som menigheden i Bjerringbro har del i. 
  • Vinkanden er himmelstræbende med sin høje hank. Den eneste udsmykning på kanden i øvrigt er et forgyldt kors. 

Kalk og vinkande er forgyldt indeni. Dette henleder opmærksomheden på, at det er himmerigsdråber, der skænkes, idet der henvises til den gyldne stad. Samtidig er forgyldningen pålagt for at undgå, at vinens syre angriber sølvet.

 

 

Del dette: